‘De gelukkigste periode in je leven’

Geluk is iets dat ik, net zoals de meeste mensen, probeer naar te streven. Het is mijn grootste droom. Gelukkig te zijn. Dat brengt ook veel tegenstrijdigheid met zich mee. Want wanneer is een mens nu werkelijk helemaal gelukkig? Als hij veel geld geeft, een mooi groot huis met zwembad, een mooie auto, een gezin. Wat daarna? Ik heb zo het gevoel dat we zelfs als we die onmogelijke standaard hebben bereikt we nog niet gelukkig zullen zijn.

Dat geldt misschien niet voor iedereen maar de meeste willen dan nog meer. Nog meer geld, een nog mooiere auto enz. Het houdt nooit op. Ik ben dan ook mijn mening moeten beginnen herzien en beginnen gaan geloven dat geluk geen einddoel is maar iets wat je vind in de kleine dingen. Het simpele van alledag. De momenten die gebeuren tussen de alledaagse verantwoordelijkheden door. Dat is namelijk het echte leven. De kunst is die goeie momenten daartussen te herkennen en appreciëren. Anders gaan we wanneer we oud zijn helemaal geen leven hebben gehad.

Wat me vooral opvalt is dat je zo vaak hoort zeggen ‘de schooltijd’ of de ‘studententijd’ was de gelukkigste tijd in mijn leven. Als dat niet zo bij jou blijkt te zijn voel je je abnormaal. Buitengesloten uit de maatschappij want als iedereen beweert het zo’n een mooie tijd te vinden en jij denkt er anders over dan moet het wel aan jou liggen toch?
Dat is tenminste hoe ik erover dacht.

Maar alle mensen zijn niet gelijk – gelukkig maar- en degene die dat zeggen zijn misschien in de meerderheid maar dat betekent ook dat er een minderheid is die er ook anders over denkt. Die zien we dan vaak over het hoofd (dankje wel psycholoog voor dit inzicht). En die voelen zich net hetzelfde als jij. En ik geloof dat als we iets vaker onze echte, ware gevoelens durfden te delen we ons al een heel pak minder alleen zouden voelen.

Ik geloof trouwens dat mijn ‘gelukkige periode’ nog komt. Dat ik mijn pad zal vinden en dat pad me al zo veel vreugde zal brengen dat ik niet eens zal denken aan wat de eindbestemming is. Het is de realiteit dat dit helaas niet voor iedereen is weggelegd. De wereld is hart. Dat is het altijd al geweest en in deze individualistische samenleving nog meer dan ooit. Ik besef dus dat hierin geen zekerheid is. Maar toch kan niet anders dan blijven hopen op het beste. Wij allemaal. We zijn nu eenmaal van nature overlevers. En hoop is in deze tijden wat ons in leven houd.

Liefs,

Eline

2 gedachten over “‘De gelukkigste periode in je leven’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s